Tuhansien tarinoiden talotekniikka

Talotekniikka on ala, jossa tapahtuu. Ala digitalisoituu, tekniikat kehittyvät ja innovaatiot valtaavat alaa. Se on ympäristövaikutuksiltaan merkittävä ala. Se työllistää tuhansia ammattilaisia ja kertoo tuhansia tarinoita.

Energiatehokkuus

Rakennuksissa kuluu noin 40 % energian kokonaiskulutuksesta. EU:n asettamien energiansäästötavoitteiden saavuttamisessa rakennukset ja erityisesti niiden talotekniikka ovat merkittävässä roolissa, sillä niiden avulla järjestetään hallitut ja terveelliset sisäolosuhteet kustannustehokkaasti.

Energiatehokkuusdirektiivi, rakennusten energiatehokkuusdirektiivi, ekosuunnitteludirektiivi, uusiutuvien energioiden direktiivi, energiamerkintädirektiivi, F-kaasuasetus. Nämä näkyvät eri tavoin asumisessa, kiinteistön ylläpidossa, korjausrakentamisessa ja rakentamisessa.

Jokainen asuu jossakin – yleensä energiansäästöä saadaan aikaiseksi jo pelkästään sillä, että taloteknisiä laitteita kunnossapidetään ja huolletaan.

Korjausvelka

Suomalaisen rakennuskannan korjausvelaksi arvioidaan jopa kymmenesosa koko rakennuskannan arvosta. Suurin peruskorjausten tarve on tulossa 1960-1980-lukujen rakennuksiin. Arviolta viidennes omakotitaloista vaatii välitöntä suuremman tai pienemmän vaurion korjausta.

EU-maiden kaikkien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiarakennuksia vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää paljon osaavaa työvoimaa alalle.

Työvoimapula ja Vetovoima-hanke

Talotekniikka-ala on jo pidemmän aikaa kärsinyt työvoimapulasta, erityisesti päteville työnjohtajille ja projektijohdolle olisi kysyntää. Ala tarvitsee tulevaisuuden tekijöitä!

LVI-liittojen yhteisen Vetovoima-hankkeen tavoitteena on lisätä talotekniikan houkuttelevuutta nuorten silmissä ja lisätä alalle hakeutuvien opiskelijoiden määrää.

Kaipaatko juttuaiheita, haastateltavia, lisätietoa?

Ota yhteys meihin:

Pipsa Hiltunen, viestintäpäällikkö
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
p. 0400 287 939, pipsa.hiltunen (at) lvi-tu.fi

Kaisa Hannula, viestintäasiantuntija
Suomen LVI-liitto SuLVI ry
p. 050 572 2228, kaisa.hannula@sulvi.fi

För information på svenska:

Siru Lönnqvist, verksamhetsledare
VVS Föreningen i Finland
tel. 050 512 4369. siru.lonnqvist (at) vvsfinland.fi

Tilaa meiltä sähköiset tiedotteet – lupaamme, että lähetämme sinulle postia harvoin, mutta aina asiasta!

LVI-alan uutisointia

Tutustu tarkemmin

LVI-tekniikan emeritusprofessori Olli Seppäsen blogi käsittelee rakentamisen ajankohtaisista aiheista terävästi ja kokemuksella.

Videoita, animaatioita ja haastatteluita Youtube-kanavalla