Minun talotekniikka

Tutustu alan opiskelijoiden ja uransa alussa oleviin talotekniikan ammattilaisiin.

Myynti-insinööri Markus Lagerström on suorittanut talotekniikka-alan insinööritutkinnon. Markus kertoo, että paras fiilis jää, kun pääsee auttamaan ja palvelemaan asiakasta. ”Muistan omasta historiastani, että urakointi oli välillä haasteellistakin eri lankojen pitämistä käsissä, joten nyt pääsen parhaani mukaan helpottamaan urakoitsijaa projektin läpiviennissä tavarantoimittajana. Se voi tarkoittaa esimerkiksi nopeaa reagointia laitteen mitoittamisessa tai sellaisen tuotteen löytämistä projektiin, joka helpottaa asiakkaan päänvaivaa.”

Riikka Turusen ja Marjo Lahtimon työpäivät ovat monipuolisia. Myyntipäällikkö Riikka Turusen työpäivästä osa kuluu konttorilla tarjouslaskennan ja puhelimen parissa. Lisäksi hän tekee paljon asiakaskäyntejä, ja turvaliivi on aina valmiina työpisteessä. Marjo Lahtimon päivässä on palavereja, mittaustulosten analysointia, tsekkauksia, aikataulun hallintaa ja projektipäällikön tehtäviä.

LVI-asentajaksi opiskelleen Tia Ahosen mukaan toisen asteen opinnoissa oli hauskinta silloin, kun pääsi tekemään näyttötöitä ja näki oman kätensä jäljen.

Tia mielestä parasta on työn monipuolisuus, fyysisyys ja mahtavat työkaverit. Ja se, ettei ole oikeastaan tavallista työpäivää, jokainen työpäivä on erilainen. Työpäiväni vastaa ammatillisessa koulutuksessa saamiani taitoja täysin.

Lari Tapaninen on aina ollut pitänyt tekniikasta, ja lukiossa ajatus insinöörin työstä rupesi tuntumaan kiinnostavalta. Hän opiskeli ammattikorkeassa LVI-insinööriksi.

Suunnittelupäällikkönä toimivan Larin työt liittyvät toimitilamuutoksien ja peruskorjauksien LVI-suunnitteluun. Samalla Lari opiskelee ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

Teemu Peltonen valitsi oppisopimuksen, sillä hän haluaa opiskella kylmäasentajaksi työn ohessa ja saada samalla palkkaa. Hän on valintaansa enemmän kuin tyytyväinen.

Teemu on huomannut, että monia nuoria mietityttää hakeutua töihin, joissa näkyy oman käden jälki. ”Pelko on turhaa, sillä reipas ja tekevä tyyppi menestyy mainiosti ja pääsee kannustavien työkavereiden tuella tällaisiin töihin sisälle.”

Anna Äijö opiskelee LVI-insinööriksi ja tähtää töihin, joissa voi tehdä edistää ilmastonmuutoksen torjunnan kaltaisia merkityksellisiä asioita.

Anna on ollut aina kiinnostunut ympäristöasioista. Talotekniikalla on iso rooli, kun kiinteistöjen energian kulutusta pyritään säästämään ja vähentämään näin ilmastonmuutosta lisääviä päästöjä.

LVI-insinööri Sami Hussolle parasta työssä ovat nopeasti muuttuvat tilanteet, joiden ratkaisemiseksi on laitettava kaikki osaaminen peliin. Yksikään työpäivä ei ole samanlainen.

”Lukiossa ei ollut vielä selvää, mihin ammattiin lähden tähtäämään. Halusin pelata varman päälle ja valitsin alan, josta löytyy taatusti töitä.”

Mitä me tehdään? Katso videoita!

Talotekniikka kaikkialla (LVI-ala.fi)

Ei Talotekniikkaa, So What! (LVI-ala.fi)

Introducing HVAC – Wondering what hvac has to offer? (LVI-ala.fi)

Tähtäimessä merkityksellinen työpaikka (LVI-ala.fi)

Parasta työssä on monipuolisuus (LVI-ala.fi)

Heti kiinni kiinnostaviin hommiin (LVI-ala.fi)

Lisää videoita!

Alan töissä: Kiinnostava urapolku veti kylmäalalle (Kylmäala)

Energiamanageri vastaa kiinteistöjen energiatehokkuusratkaisuista (S-ryhmä SOK)

Ympäristöteknologian insinööri ja LVI- ja energiatekniikan DI Granlundilla suunnittelijana (Granlund Oy)

Sähköasentaja ja talotekniikan insinööri Jani Vanhala (MyTech)

Talotekniikan insinööri Jussi Multanen on korjausrakentamisen rakennuttajapäällikkö  (MyTech)

Energiatekniikan DI Waltteri Salmi konsultoimassa kiinteistöjen energiankäyttöä (MyTech)

Talotekniikan ryhmäpäällikkö Nina Komu (MyTech)

Niklas Sinisalo on LVI-suunnittelija (MyTech)

Talotekniikan (LVI) insinöörikoulutuksesta valmistut monipuolisiin LVI-alan sekä kiinteistöjen energiatehokkuuden hallinnan tehtäviin (Xamk – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu)

Talotekniikka-ala työllistää hyvin (oamkextra)

Linda Virtanen valmistui talotekniikan tutkinto-ohjelmasta (MetropoliaAMK)

Niko Vahlman valmistui talotekniikan tutkinto-ohjelmasta (MetropoliaAMK)

Building energy and HVAC technology (Aalto University)

Master’s Programme in Advanced Energy Solution (Aalto University)

Hilla haluaa olla mukana muuttamassa maailmaa kestävämpään suuntaan (LUT University, Finland)