Artikkelit

LVI-insinööri Sami Husso: Parasta työssä on monipuolisuus

LVI-insinööri Sami Hussolle parasta työssä ovat nopeasti muuttuvat tilanteet, joiden ratkaisemiseksi on laitettava kaikki osaaminen peliin. Yksikään työpäivä ei ole samanlainen.

Projektipäällikkö Sami Husson, 29, työpaikka on Suomen suurin rakennustyömaa Tripla Helsingin Pasilassa. Hän työskentelee talotekniikkayritys Aressa ja vastaa yhden toimistorakennuksen ilmanvaihtojärjestelmien asentamisesta.

  • On kiinnostavaa olla mukana näin isossa hankkeessa ja jättää siihen oma kädenjälkensä yhdessä suunnittelijoiden ja asentajien kanssa, Sami toteaa.

Iisalmesta Ylä-Savosta kotoisin oleva Sami opiskeli lukion ohessa myös talotekniikan perustutkinnon ammattikoulussa.

  • Lukiossa ei ollut vielä selvää, mihin ammattiin lähden tähtäämään. Halusin pelata varman päälle ja valitsin alan, josta löytyy taatusti töitä.

Lukion ja ammattikoulun jälkeen Sami teki jonkin aikaa töitä ilmanvaihtoasentajana, kävi armeijan ja haki ammattikorkeakouluun opiskelemaan LVI-insinööriksi.

  • LVI-insinöörin opinnot kiinnostivat muun muassa siksi, että niistä voi työllistyä monenlaisiin eri töihin – esimerkiksi suunnitteluun, urakointiin ja laitevalmistajille myynti-ja kehitystyöhön.

Nelivuotisiksi kaavaillut opinnot Espoon Leppävaarassa veivät lopulta viisi vuotta, sillä Sami teki samaan aikaan myös projektinhoitajan töitä LVIS-asennuksia tekevässä yrityksessä.

Yksikään työpäivä ei ole samanlainen

Aren projektipäällikkönä Sami on toiminut nyt puoli vuotta. Työ vaatii järjestelmällisyyttä, sillä suuressa rakennushankkeessa on otettava huomioon lukematon määrä isoja ja pieniä asioita.

  • Suurin haaste ovat jatkuvasti muuttuvat tilanteet, joihin on reagoitava heti. Töiden eteneminen edellyttää tarvittaessa pikaisiakin päätöksiä. Tavoitteena on, että työmaalla asiat rullaavat mahdollisimman sujuvasti eteenpäin.

Samin mielestä työn ehdoton suola on, että omaa osaamistaan joutuu laittamaan peliin joka päivä. Lisäksi hän pitää työn monipuolisuudesta.

  • Yksikään työpäivä ei ole täysin samanlainen.

Tyypillinen työpäivä alkaa sähköpostiin tulleiden asioiden läpikäynnillä. Aamulla katsotaan myös, miten sovitut asiat ovat työmaalla edenneet. Projektipäällikön tehtäviin kuuluvat lisäksi esimerkiksi työmaalla tarvittavien materiaalien tilaaminen ja osallistuminen työmaatarkastuksiin. Päivään mahtuu yleensä vielä useita palavereja muiden rakennushankkeeseen osallistuvien kanssa.

Hyvä työporukka kaikki kaikessa

Lisämotivaatiota Samin työhön antaa hyvä tiimi. Hän pitää tärkeänä työyhteisöä, jossa arvostetaan työntekijöiden tekemistä ja osaamista.

  • Totta kai hyvä porukka on tärkeä. Työt sujuvat, kun henki on hyvä ja ilmapiiri rento. Kenellekään ei tule silloin olo, että joutuu tekemään ja ratkomaan asioita yksin. Aina löytyy joku, jolta voi kysyä tarvittaessa neuvoa.

Are on iso yritys, jossa on tarjolla paljon erilaisia työtehtäviä ja mahdollisuus edetä urallaan uusiin ja entistä vastuullisempiin tehtäviin. Valtakunnallisessa yrityksessä töitä voi tehdä halutessaan myös toisella paikkakunnalla.

Sami pitää myös tärkeänä työnantajan tarjoamia koulutuksia, joilla voi kehittää omaa osaamistaan ja oppia uusia asioita. Hän esimerkiksi osallistui hiljattain kurssille, josta saa kaukolämpötyönjohtajan pätevyyden.

  • Seuraava steppi omalla uralla ei ole vielä tiedossa, mutta eiköhän sekin selviä ennen pitkää.

Tutustu alan koulutusmahdolllisuuksiin.

Anna Äijö: Tähtäimessä merkityksellinen työpaikka

Anna Äijö opiskelee LVI-insinööriksi ja tähtää töihin, joissa voi tehdä edistää ilmastonmuutoksen torjunnan kaltaisia merkityksellisiä asioita.
Anna Äijö, 28, on syventynyt opiskelukavereidensa kanssa ryhmätöihin Metropolia-ammattikorkeakoulun kampuksella Espoossa. Hän on päässyt puoliväliin noin neljä vuotta kestävässä talotekniikan tutkinto-ohjelmassa, jossa hän on erikoistunut LVI-alaan ensimmäisen vuoden yhteisten opintojen jälkeen.

  • Haluan kouluttautua alalle, joka oikeasti kiinnostaa. LVI-insinöörin tutkintoon tähtäävät opinnot ovat olleet onnistunut valinta.

Anna on ollut aina kiinnostunut ympäristöasioista. Talotekniikalla on iso rooli, kun kiinteistöjen energian kulutusta pyritään säästämään ja vähentämään näin ilmastonmuutosta lisääviä päästöjä.

  • Viime aikoina on ollut myös paljon juttua huonosta rakentamisesta. Tämänkin asian parantamisessa haluan olla mukana.

Harjoittelusta käytännön työkokemusta

Anna opiskeli lukion jälkeen huonekalurestaurointia ja työskenteli sen jälkeen useita vuosia verhoilijana. Alalla on kuitenkin niukasti töitä tarjolla, joten hän alkoi etsiä uutta urapolkua.

  • Olen hyvä matemaattisissa aineissa. Ajattelin siksi, että LVI-insinöörin työt voisivat sopia minulle hyvin.

Opintojen alussa Annalla oli paljon lähiopetusta, kuten luentoja ja harjoitustöitä pienemmissä ryhmissä. Sittemmin aikaa on jäänyt myös työnteolle. Hän toimii nyt harjoittelijana rakennusyhtiö Skanskalla.

  • Teen töitä niin paljon kuin opinnoilta jää aikaa. Harjoittelijan nimikkeestä huolimatta työstä saa palkkaa.

Anna on toiminut Skanskan rakennushankkeissa muun muassa projektinhoitajaharjoittelijana, jossa hän avustaa talotekniikan projektipäällikköä.

  • Tehtäviin kuuluvat esimerkiksi hankintapakettien laatiminen. Niitä tarvitaan aliurakoitsijoille järjestettävissä tarjouskilpailuissa. Talotekniikan palavereissa olen toiminut sihteerinä. Pöytäkirjan kirjoittajana pysyy hyvin kartalla, mitä hankkeessa tapahtuu.

Jo opintoaikana vastuullisia töitä

Annan mukaan talotekniikka-alalla on tyypillistä, että jo opiskeluaikana pääsee tekemään vastuullisia töitä.

  • Kolmivuotisen harjoitteluohjelman aikana käydään läpi erilaisia työtehtäviä. Tavoitteena on, että harjoittelukauden jälkeen valmiiksi perehdytetty työntekijä saa pysyvän työpaikan.

Annan mielestä eri työmailla saa hyvän käsityksen, kuinka monipuolisia työtehtäviä LVI-insinöörille on tarjolla. Niitä ovat esimerkiksi työnjohto-, kehitys-, suunnittelu- ja asiantuntijatehtävät

Annan vuosikurssin opiskelijoista 15 prosenttia on naisia ja 85 prosenttia miehiä. LVI-alan miehisyys ei häntä haittaa, päinvastoin.

  • Olen huomannut, että työelämässä tekniikan alalla pitkälle kouluttautuvat naiset päätyvät usein varsin isoihin rooleihin. Kun tälle toimialalle lähtee, niin voi edetä hyvinkin pitkälle.

Tutustu alan koulutusmahdollisuuksiin.